Välkommen till jobbkällan!

Källan för dig som söker jobb

Möte med en städare

Stötte på en god vän till mig som arbetat som städare eller städerska i Borås i dryga 10 år. Ett yrke med arbetsuppgifter som alla mer eller mindre bör klara av, men som innebär stort ansvar, sekretess och punktlighet. Något som de flesta har svårt att uppfylla enligt honom. Oftast är det lågutbildade yngre tjejer som söker sig till dessa typer av arbete i väntan på sitt förväntade arbete. Ingångslönen är medioker och arbetsförhållandena är ibland ganska tuffa, beroende på om du mestadels arbetar med flyttstäd, kontorsstäd, hemstäd, företagsstäd byggstäd eller trappstäd. Just byggstäd innefattar oftast stora ytor där det är lätt att komma åt med stora maskiner medans flyttstäd är mer "noga" och är mer av en pedantisk insats. Det är mycket man ska tänka på när man städar hemmet för någon att visa upp. Allt ska vara skinande rent och inget får missas. Oavsett om det är bakom toalettstolen, kanterna på lådorna eller all smuts och damm som samlas på tavlor, elkontakter eller dörrkarmar så får de ytorna inte missas. Ironiskt nog så är den typen av hemstäd eller flyttstäd de städ som ger minst betalt men kan ge återkommande arbete i andra sammanhang om man gör det bra.

Under den dryga timmen långa mötet berättade vännen också lite saker och enkla knep man bör tänka på när man städar i sitt eget hem. Partikelfilter på dammsugaren och diverse rengöringsmedel beroende på vad och vilka ytor som ska bli rena tror jag de flesta har koll på, men att vikten av att stänga locket INNAN man spolar på toaletten hade jag mindre koll på. Nu är det något jag blivit fostrad till att göra och som sker naturligt varje gång toaletten fått sig ett besök, men jag har vid massvis av tillfällen varit hemma hos andra vänner och kollegor som inte anammar denna regel. Fakta är att bakterier både från kiss och bajs skvätter över 2 meter upp när man spolar om man missat att fälla ner locket innan. Om man tänker till lite så vad sitter normalt på ungefär 1 meters höjd i anslutning till toalettstolen?... Jo, både handdukar, hygienartiklar och värst av allt tandborstarna. Dessutom läste jag en artikel häromdagen där en lärd man sa att det är värre att lägga ut papper på toaringen innan man sätter sig på offentliga toaletter än om man inte gör det. Förvånansvärt kan tyckas, men anledningen var att just dessa bakterier frodas även på toalettpappret och att bakens hud inte tar upp bakterierna lika mycket som tex. ansiktet. Det gör att om man tar i pappret som man lägger ut och sedan kliar sig i ansiktet innan man tvättat händerna så är det värre än att bara sätta sig på toaringen direkt.

Så med detta sagt så är mitt råd att göra nedfällningen av toalettlocket till en vana och förvara framförallt tandborstarna på ett annat ställe. Man vet ju aldrig vilka gäster man har och vad de gör inne på ens toalett. 

Lägg till kommentar

Loading